Skellefteå Kraft bygger soldriven villa

Nu påbörjas byggnationen av Skellefteå Krafts soldrivna hus anpassat för klimatet i norra Sverige, som tack vare ett nytt energisystem är helt självförsörjande på energi. Villan står i centrum av ”Zero Sun project”, ett realtidsexperiment som ska utmana dagens energimarknad – och göra solenergi tillgänglig för fler.

– Vi tycker att det här är Sveriges mest spännande energiprojekt som kommer lära oss massor om nya, klimatsmarta energisystem, och som förhoppningsvis på sikt kommer kunna vara till nytta för samhället och världen, säger Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft beslutade tidigare i höstas att de tillsammans med Deromegruppen och dotterbolaget A-hus skulle bygga en soldriven villa helt frånkopplad från elnätet. Villan ska anpassas efter klimatet i norra Sverige med ojämnt fördelade soltimmar och mörka vintrar. Projektet ska realtidstesta ett nytt självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Systemet är det andra av sitt slag i världen och det första som har testats så här långt norr ut.

Läs mer.