Inom BeSmå arbetar vi mycket med energieffektivitet, och pratar inom nätverket om hur bostadsbeståndet kan energieffektiviseras, vad detta innebär för samhället, och kommande regelverk. Ett närbesläktat koncept som fått alltmer uppmärksamhet de senaste åren är tillräcklighet. Precis som energieffektivitet har tillräcklighet potentialen att minska mängden energi som används. I stället för att fokusera på att uppnå samma nytta med en mindre energi (energieffektivisering), fokuserar tillräcklighet i stället på frågan om hur mycket vi faktiskt behöver – Vad är nog?
I ett projekt som de senaste åren genomförts av RISE, Chalmers och Boid ställde sig forskare och designers just denna fråga, och resultaten presenterades under ett webbinarium 9e juni. Intresset för webbinariet var stort, med 70+ deltagare, med deltagande energi- och klimatrådgivare, forskare, designers och representanter från både näringsliv och myndigheter.
Som en del av BeSmås omvärldsbevakning sammanfattar vi här kort vad projektet gick ut på och vad forskarna kom fram till. Vi framhäver vad vi tror är intressanta insikter för BeSmås medlemmar och övriga målgrupper.
I projektet har Maria Håkansson (RISE), Sara Renström (RISE), Helena Strömberg (Chalmers) och Katharina Merl (Boid) utforskat möjligheter för tillräcklig och rättvis energianvändning i hushåll. Målsättningen var att öka kunskap om vad som är tillräcklig och rättvis energianvändning, och att utveckla ett verktyg som bland annat energi- och klimatrådgivare kan använda för samtal med hushåll. Utifrån en designinformerad process tog de fram två så kallade provotyper (provocerande prototyper) som syftar till att väcka reflektion kring tillräcklighet.
Provotyp 1: Kvadratutmaningen
Forskarna tog fram ett koncept där deltagande hushåll fick hem material som de kunde använda för att ”skärma av” delar av sina bostäder som de tror att de egentligen inte behöver. Under två veckor fick deltagarna sedan bedöma hur bostaden upplevdes när de inte använde dessa utrymmen. Genom intervjuer samlade forskarna in deltagarnas upplevelser och insikter om boyta och tillräcklighet.

Kvadratmeterutmaningen, med avskärmade bostadsytor hemma hos en deltagare.
Provotyp 2: NOG-resan
Forskarna tog fram ett magasin som skickades ut till en andra grupp deltagare, där de dels uppmanades att göra en systematisk genomgång av sitt hem för att väcka tankar om tillräcklighet, dels kunde läsa och inspireras av en artikel varannan dag under två veckors tid. Dessa artiklar innefattade funderingar kring tillräcklighet, goda exempel, och beskrivningar av vad som kan vara bra att begränsa, och vad man i stället kan unna sig utan att belasta miljön eller social rättvisa. Likt upplägget för den första provotypen intervjuades deltagarna efteråt. Nedan visas en bild ur magasinet. Hela magasinet finns tillgängligt i digital form här.

Doughnut-modell över tillräcklighet skapad av Katharina Merl, med inspiration både från Kate Raworth’s Doughnut Economics och Zoe Gilbertson’s personliga doughnut tillgänglig via Doughnut Economics Action Labs.
Verktyg för samtal
Forskarna tog sedan fram en handbok som bland annat energi- och klimatrådgivare kan använda för samtal om tillräcklighet med hushåll. Detta baserades på insikter från intervjuerna med deltagare och två samskapande workshops med energi- och klimatrådgivare. Handboken lanseras inom kort, och kan förväntas innehålla kapitel som beskriver tillräcklighet i ord och bild (bland annat genom Doughnut-modellen ovan), konkreta stöd till samtal om tillräcklighet samt inspiration med berättelser som kan återberättas.
Respons
Efter projektpresentationen öppnades rummet upp för diskussion, med många intressanta frågor och inspel från åhörarna. En generell observation är att ämnet har väckt stor uppmärksamhet och intresse, och i en värld av (delvis) ändliga resurser lär tillräcklighet få en alltmer viktig roll i hur vi ställer om för en hållbar framtid.
Projektet finansierades genom Energimyndighetens program ”Design för en energieffektiv vardag”, som koordineras av Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID. En digital version av handboken, liksom annat material från projektet, kommer finnas tillgänglig på projektets hemsida inom kort.