Värme som tjänst

Värme som tjänst (eller Heat-as-a-Service som tjänsten också benämns) är en affärsmodell som har börjat etableras. Affärsmodellen innebär att leverans av värme erbjuds som en tjänst istället för att husägaren själv köper och ansvarar för underhållet av installationer för uppvärmning. Det kan exempelvis innebära att småhusägare betalar en månadskostnad för att få tillgång till fjärrvärme men att det är energibolaget som äger, installerar och ansvarar för att sköta om fjärrvärmeundercentralen. Ett annat möjligt alternativ för småhusägare är att hyra en värmepump istället för att köpa och äga den. Tjänsterna innefattar ofta installation, underhåll, reparation och utbyte av fjärrvärmeundercentralen eller värmepumpen vid behov.

Värme som tjänst är en lösning som kan ge ett flertal fördelar för småhusägare, och är en affärsmodell som potentiellt skulle kunna leda till att fler småhusägare konverterar från direktelvärme till fjärrvärme eller värmepump eller att de uppgraderar till en effektivare värmepump när den befintliga värmepumpens tekniska livslängd har passerat. Att hyra fjärrvärmecentral eller värmepump innebär att småhusägaren betalar en regelbunden avgift istället för att göra investering med stor initial kostnad, vilket skulle kunna bidra till att fler småhusägare får ekonomisk möjlighet att konvertera sitt värmesystem.

Syftet med denna PM är att undersöka uthyrning av fjärrvärmeundercentral och värmepump till småhusägare, som är en del av konceptet värme som tjänst. I undersökningen studeras hur dessa erbjudanden är utformade, om de skulle kunna öka möjligheten för småhusägare att konvertera från elvärme samt vilken roll värme som tjänst skulle kunna ha i framtiden.

Tidplan
Studien har genomförts av Agnes Isaksson under 2024.

Värme som tjänst
LÄNKAR & DOKUMENT